Welke plek heb jij in een wij-cultuur?
Drs Sahar Noor schrijft in haar publicatie “Van kwetsbaar naar weerbaar tegen ervaren discriminatie en uitsluiting”over de weerbaarheid van jongeren met een migratie achtergrond.
In deze publicatie benoemt drs.Sahar Noor, de bouwstenen weerbaarheid voor jongeren met een migratieachtergrond. Een verhelderend rapport wat concreet werd gemaakt door het benoemen van verschillende bouwstenen voor een weerbare levenshouding. Een aantal van deze bouwstenen noem ik graag in deze blog:
Geloof in de eigen vaardigheden en mogelijkheden
Jezelf accepteren
Het versterken van het reflectievermogen (en/of cultiveren van kritisch denken en een kritische houding)
Eigen gevoelens en gedachten onder woorden brengen
Het verwerven van inzicht in het eigen doen en laten
Het probleemoplossend vermogen verhogen
Leren omgaan met conflictsituaties
Assertief durven te zijn
Grenzen durven aan te geven
Zelfvertrouwen hebben en uitstralen
Ik kan me goed indenken dat dit belangrijke bouwstenen zijn voor de ondersteuning van jongeren met een migratie achtergrond. Met name het gegeven dat juist in niet-westerse culturen de ik-cultuur minder aandacht krijgt dan in de westerse cultuur. De westerse cultuur waarin deze jongeren maar ook ouderen dagelijks leven, werken, naar school gaan en sociale contacten opbouwen en onderhouden. Het culturele verschil vraagt daarom extra versterking op het
van gevoelens, emoties en gedrag.
Door daar meer bewust van te zijn, zal er balans kunnen ontstaan in het denken en handelen tussen de culturele verschillen.
Ik kan me voorstellen dat je jezelf hierin herkent ongeacht je leeftijd of levensfase. Ik kan me ook voorstellen dat u een collega of medewerker hierin herkent, dat u ziet dat versterking van één of meerdere van de bovengenoemde bouwstenen hem of haar verder zou kunnen helpen. Coaching is een middel om hierin ondersteunt te worden.
Bilan coaching & training kan ondersteuning in bieden. Neem gerust contact op, dat kan via www.bilancoaching.nl of info@bilancoaching.nl